Home » Blog » Domeinnaam kiezen

Domeinnaam kiezen

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 12:30

Domeinnaam kiezen

Domeinnaam kiezen. Hoe maak je de juiste keuze voor een domeinnaam en wat is belangrijk voor een domeinnaam?

Een website maken

De kogel is door de kerk. Je hebt besloten een affiliate website te gaan maken of een website voor een ander soort online bedrijf. Misschien heb je al wel een geweldige naam voor je bedrijf. Maar als je affiliate marketing gaat doen heb je voor iedere affiliate website een domeinnaam nodig. Die domeinnaam moet passen bij de producten die je gaat promoten.

Je kunt pas starten met een website als deze ook een naam heeft. Het is dus allereerst tijd om over je domeinnaam na te gaan denken.

 

 

Niet alleen de uitstraling van je website is belangrijk. Ook de gekozen naam moet in overeenstemming zijn.

Verschil tussen een blog en een website

Affiliate marketing kan zowel via een blog als via een website.

Het verschil is dat je op een website één soort niche gebruikt en daar al je producten op uitzoekt. Je zorgt dat er heel veel verschillende artikelen over alles van de producten op je website staan. Vervolgens bouw je op je website een soort van web om je producten heen om je producten te promoten met als doel deze te verkopen.

Een blog kan heel veel verschillende niches bevatten. En blog is veel persoonlijker en eigenlijk ben je met een blog niet zozeer publisher maar meer een influencer.
Bij een blog gaat het met de artikelen niet om het vertrouwen dat jij de specialist bent. Maar het gaat erom dat mensen jou door jouw blog denken te kennen en om die reden dingen via jou willen kopen.

Domeinnaam voor een blog

Een domeinnaam voor een blog is dan ook vele malen makkelijker om te kiezen. (het wil niet zeggen dat het maken van een blog makkelijker is dan een website) Je kunt bij een blog er zelfs voor kiezen om je eigen naam als domeinnaam te kiezen.

Op jouw eigen blog ben jij het middelpunt. De verhalen draaien om jou. En omdat mensen jouw verhalen leuk vinden zullen ze je gaan volgen. Op het moment dat je volgers hebt op je blog dan kun je producten gaan promoten.

 

 

 

Op een blog is het van belang dat je regelmatig zelf in beeld bent. De mensen moeten je als "vriend" gaan beschouwen.

Domeinnaam voor een website

Een website draait niet om jou als persoon maar om jouw kennis over het product of de producten die je promoot. Het is eigenlijk helemaal niet belangrijk wie jij bent (hoewel het wel steeds meer de trend wordt dat mensen ook de mens achter het product willen kennen). Het gaat erom of jij de mensen op de juiste manier aanspreekt en ze de juiste informatie geeft.

Dat wil zeggen de informatie waar ze naar op zoek zijn. Om die mensen terug te laten keren naar jouw website om ook daadwerkelijk iets bij jou te kopen heb je dus een domeinnaam nodig die makkelijk te onthouden is.

Zoekwoord in je domeinnaam

We richten ons nu even op de affiliate websites en niet op de blogs.


Om een goede domeinnaam te kiezen is het belangrijk dat je weet welke niche je hebt en hoe groot die is.  Het beste is om je niche zo klein mogelijk te houden. Maar als jij met je website op den duur wil opschalen en meerdere producten uit de niche wil gaan verkopen is het verstandig daar wel alvast rekening mee te houden.

Stel dat je niche fietsen verkopen is. Je gaat je richten op de racefiets. Dan kun je de keuze maken om een naam te nemen als www.racefiets.nl . Dat is voor degene die een racefiets zoekt een lekker duidelijke en goed te onthouden naam.
Je niche draait lekker en eigenlijk wil je ook mountainbikes gaan promoten. Dan dekt de domeinnaam van racefiets.nl niet meer de lading.

Mensen voor een mountainbike zullen niet zo snel op een website komen die racefiets.nl heet. Het is dus wel belangrijk dat je vooraf al wel beslist wat er op termijn op je site bij kan komen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een tweede en een derde website te starten. Maar bedenk even of dat is wat je wil of toch liever alles op 1 website.

Vermijd andere tekens in je domeinnaam

Alleen als het niet anders kan kun je een punt of een streepje in je domeinnaam verwerken. Maar waan je alvast als een heel groot bedrijf die een radiospotje uit gaat zenden. Het beste is dan dat je domeinnaam uit uitsluitend letters bestaat. Anders moet je de tekens die in je domeinnaam staan ook benoemen.

Je kunt dan beter kiezen voor een hele korte zin als domeinnaam. IkWilEenMobieleTelefoon.nl is beter dan mobiele-telefoon.nl. Als je dit in een radiospotje zou willen noemen dan zou je dus aan moeten geven:

Mobiele streepje telefoon.nl terwijl ikwileenmobieletelefoon.nl veel beter klinkt in dat geval.
Dus check op die manier ook hoe je domeinnaam klinkt voor anderen.

Domeinnaam geeft de inhoudt van de website weer

Het is fijn als mensen aan je domeinnaam direct kunnen zien waar de website over gaat. Zorg er dus voor dat je geen website verzint omdat jij hem mooi vindt klinken maar die totaal nietszeggend is.

Concurrentie

In sommige niches is heel veel concurrentie. Dat is lastig bij het kiezen van een domeinnaam. Maar probeer er voor te zorgen dat jouw domeinnaam niet op die van een concurrent lijkt. Voor je het weet stuur je met jouw domeinnaam mensen door naar je concurrent.

Het vraagt bij veel concurrentie wel wat creativiteit om én je product in je naam te krijgen én dat het niet lijkt op die van je concurrent.
Het mag best een beetje speelse creativiteit zijn, zolang het maar begrijpelijk is voor klanten. En dat klanten het goed kunnen onthouden.

Zorg voor een .nl domeinnaam

Ook als je internationaal wil gaan verkopen is het voor de Nederlandse markt belangrijk dat je een .nl domeinnaam hebt. Je kunt daarbij ook direct de .com domeinnaam registreren en die doorlinken naar je .nl website. Maar zorg voor vertrouwen en dat doe je met een .nl website.

Claim meerdere variaties van je domeinnaam

Hoe meer variaties je van jouw domeinnaam claimt, hoe minder kans concurrenten hebben om er met een variatie van jouw domeinnaam vandoor te gaan.

Domeinnaam kiezen

En nu is het aan jou om een goede domeinnaam te kiezen. Denk er goed over na, want als je eenmaal een website hebt lopen op die naam kun je niet meer veranderen. Probeer verschillende variaties uit en kies degene waar jij je het prettigs bij voelt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.