Home » Blog » Boekhouden is dat verplicht?

Boekhouden is dat verplicht?

Gepubliceerd op 8 december 2021 om 21:39

Boekhouden is dat verplicht?

Boekhouden is dat verplicht? Ja en nee. In principe ben je verplicht om alles te kunnen laten zien aan de belastingdienst. Maar als jij dat op een a-4tje kan en jij weet precies wat er gebeurt is en alles klopt dan is boekhouding niet verplicht.
Maar vaak wordt het allemaal bij elkaar zo ingewikkeld dat je het nooit allemaal in je hoofd kan houden en uit kan leggen aan de belasting.

Wat is boekhouden

Boekhouden is het maken van een financieel overzicht van je bedrijf. De boekhouding moet zodanig ingericht zijn dat alle inkomsten genoteerd staan. Alle inkomsten die via de bank binnen zijn gekomen moeten kloppen. Dat wil zeggen dat het geld wat op je bank staat moet kloppen met hetgeen er op papier staat.

Hetzelfde geldt voor je uitgaven. Je btw die je binnen krijgt moet kloppen met het aantal producten dat je verkocht hebt. De btw die je bij de belasting terugvraagt moet kloppen met het aantal uitgaven dat je gedaan hebt.

Op het eind moet er een winst en verliesrekening zijn die klopt met hetgeen je het hele jaar financieel hebt gedaan.

Goed boekhoudprogramma nodig

Je snapt dat je dat op den duur niet allemaal uit je hoofd kunt doen en het dan ook nog kunt uitleggen aan de belastingdienst indien nodig.

Je hebt dus een goed boekhoudprogramma nodig of een boekhouder die het voor jou doet.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan administratie

Dat is een beetje afhankelijk van hoe vaak je je administratie doet. Veel mensen (waaronder ikzelf) hebben een hekel aan bezig zijn met cijfertjes en zijn liever bezig in hun eigen bedrijf met datgene wat ze wel leuk vinden.

Hoe verder je achterop raakt met je administratie, hoe meer werk het wordt en hoe lastiger het wordt om te bedenken waarvoor je dat geld ook alweer hebt ontvangen of uitgegeven.

Boekhouden, hou je boekhouding regelmatig bij

Hoe regelmatiger je je administratie doet, hoe sneller het gebeurt is. Als je je zelf aanwent om bijvoorbeeld alle facturen die je stuurt direct in te boeken dan blijft dat niet liggen. Als je jezelf aanwent om alles wat betaald moet worden, direct te betalen en direct in te boeken dan blijft dat niet liggen.

Op het eind van het kwartaal hoef je dan maar op de knop te drukken van je boekhoudprogramma en je BIW aangifte komt eruit rollen, die kun je versturen. En klaar is Kees.

Door alles per dag weg te werken ben je per dag misschien 5 minuutjes bezig terwijl je als je alles laat liggen misschien een paar uur bezig bent met alles terug te zoeken en na te kijken.

Online boekhouden

Tegenwoordig gaat bijna alles online. En dan is het ook wel zo prettig dat jouw boekhouding ook online gaat.
Je kunt makkelijk alles bij elkaar zetten in een speciaal mapje voor je boekhouding zodat je niet hoeft te zoeken waar je factuur A of rekening B hebt neergezet.

Daarnaast kun je bij bijna alle boekhoudprogramma’s je facturen, rekeningen ontvangsten en uitgaven met bonnetjes direct scannen of fotograferen en inboeken. Zo staat in no time alles in je boekhoudprogramma en kun je ook niets kwijt raken.

Het programma Moneymonk

Bij het programma Moneymonk kun je bijvoorbeeld binnen het programma facturen maken. Je kunt onderweg indien nodig je uren direct registreren en door naar de volgende klant. Je kunt een koppeling maken met je bank zodat het geld waar je een rekening mee betaald hebt direct gekoppeld is aan de rekening die je hebt ingeboekt.

Je banksaldo wordt dus automatisch bijgehouden. Op het eind van het kwartaal rolt je BTW aangifte zo uit de computer en het is voor jou alleen maar controleren en via het programma kun je het zelfs naar de belasting versturen.

Hoe makkelijk wil je het hebben.

Boekhouden is niet verplicht maar het is niet te doen om alles te onthouden. Je bent verplicht om alles aan te geven wat nodig is en daarbij is een goed boekhoudprogramma wel een pré.

Boekhouden maar (nog) geen bedrijf

Je hoeft tot een bepaalde omzet nog niet in te schrijven bij de kamer van Koophandel. Dat bedrag staat op dit moment (december 2021 ) op € 7849. Zo lang je onder die grens blijft hoef je nog niet in te schrijven bij de kamer van koophandel en moeten al je inkomsten opgegeven worden bij inkomen uit overig werk.

Toch is het verstandig om al wel met een boekhouding te beginnen. Want stel dat je bedrijf opeens wel goed gaat lopen dan wil de belasting ook graag weten hoe je dat voor die tijd hebt gedaan. Het is dus belangrijk dat je alles noteert en bijhoudt. En dat werkt eigenlijk het beste in een boekhoudprogramma waar je gewoon mee verder kunt als je wel ingeschreven bent en een bedrijf hebt.

Geen cent verdienen zonder belasting te betalen.

Helaas is het in Nederland zo dat je geen cent mag verdienen zonder er belasting over te betalen. Het is dus zaak dat je je financiën goed op orde hebt om te zorgen dat je alles wat je financieel hebt gedaan kunt aantonen.

Op het moment dat je dat niet kunt gaan ze vanuit de belasting in je inkomsten spitten en als je dan per ongeluk iets niet hebt aangegeven of niet op papier hebt staan dan heb je al meteen een probleem.

En aan de andere kant moet je het maar zo zien:
Hoe meer belasting je moet betalen, hoe meer geld je ook verdient.

Altijd positief blijven. Maar zorg ervoor dat je boekhouding op orde is en dat doe je uiteraard het beste met een goed boekhoudprogramma.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.