Home » Blog » Piramidespel, ponzi (fraude) of MLM marketing

Piramidespel, ponzi (fraude) of MLM marketing

Gepubliceerd op 22 december 2021 om 22:21

Piramidespel, ponzi (fraude) of MLM marketing

Piramidespel en ponzi is uiteraard verboden in Nederland omdat het oplichting is. MLM marketing daarentegen is wel toegestaan. Er zijn overlappingen maar ook een hele hoop verschillen. Die ga ik je hieronder uitleggen.

Piramidespel.

Iedereen kent wel de vroegere kettingbrieven. Je kreeg een brief, die moest je 10x kopieren en naar je vrienden sturen. Daarnaast moest je naar het bovenste adres op de lijst geld sturen of in sommige gevallen een kaart. De bedoeling was dan dat je van een heleboel mensen bijvoorbeeld één gulden (toendertijd) zou krijgen en dus wel duizend gulden kon “verdienen.

Op dezelfde manier werkt het piramidespel.

Vaak worden mensen gelokt met een mooi verdienmodel. Mensen worden via presentaties en tegenwoordig via Zoom een prachtig verhaal verteld over passief geld verdienen en hoger in level komen etc.

Het bedrijf zelf verkoopt niets

Het bedrijf zelf echter verkoopt niets, en heeft geen inkomsten. Het zijn vaak ook nieuwe bedrijven waarover nog niet veel te vinden is. Je wordt door iemand uitgenodigd om mee te doen want hij heeft al level….. en verdient per maand wel heel veel.
Jij bent wel geïnteresseerd in het verdienen van geld en je betaald het gevraagde bedrag en ja hoor, welkom aan boord van het spel.

Nu is het zaak dat jij mensen gaat aantrekken. Want jij kan niet betaald worden als jij geen team opbouwt. Jij wordt namelijk betaald van het geld wat andere mensen weer inleggen.

Hieronder een filmpje van aan piramidebedrijf. Kijk het filmpje maar eens goed en vraag je eens af waar hen dan het geld vandaan halen.

Investeren

Zoals je in het filmpje ziet kun je dus niet “gratis” meedoen. Je moet in dit geval investeren. En dat is dan eigenlijk bij dit ook direct het verradelijke. Je betaald $ 15 in trons en tron is een crypto munt. Maar er wordt niet verteld wat er met dit geld gaat gebeuren. Hij praat wat over smartcontracten en blockchain. Maar wat er daadwerkelijk met het geld gaat gebeuren dat blijft vaag.

Wel moet je zoveel mogelijk reffererals aansluiten en ja dat snap ik want als je een refferal aansluit die betaald ook weer $ 15 en daar kan jij van uit betaald worden.

Maar waarom moet je nu meedoen bij Celeritas (die bestaat trouwens al niet meer, die is in maart vorige jaar opeens van de radar verdwenen zoals de meeste piramidespelen opeens weg zijn)? Dat wordt ook uit het filmpje niet duidelijk.

Wat is dan precies een piramide spel.

Jij legt geld in en laten we even Celeritas als voorbeeld houden.
Van jouw geld gaat er 20% naar degene die jou heeft uitgenodigd. Dat is jouw directe upliner noemen ze dat. 12% gaat naar degene daarboven , dus de upliner van jouw upliner en 8% gaat naar de upliner daar weer boven. Dat betekend dat er 60% overblijft wat rechtstreeks in de zakken verdwijnt van degene die het spel heeft opgezet.

Zolang er aan de onderkant maar mensen zijn die andere mensen zo gek kunnen krijgen om geld in te leggen dan blijft er een geldstroom naar boven.
Tot het derde level. Jij moet dus blijven zorgen voor nieuwe mensen, jouw vrienden moeten blijven zorgen voor nieuwe mensen en hun vrienden moeten ook weer zorgen voor nieuwe mensen.

 

 

Zo zit de piramide eigenlijk in elkaar. Als er na de onderste persoon niemand bij komt dan krijgt niemand er boven ook nog iets en droogt de geldstroom dus op.

piramidespel

Geldstroom droogt op

Maar als er aan de onderkant geen nieuwe mensen bij komen en jij hebt ook al je vrienden al uitgenodigd dan droogt op een gegeven moment de geldstroom op. En dat is voor de eigenaar van het spel de tijd om te maken dat hij weg komt.

Ponzi (fraude)

Ponzi werkt ongeveer hetzelfde en ponzi is niet altijd opgezet om te frauderen. Maar de beloftes die worden gedaan zijn eigenlijk te mooi om waar te zijn.

Bij Ponzi is er vaak wel een duidelijk verdienmodel en een duidelijke manier om geld te verdienen voor het bedrijf.
Maar om veel mensen warm te krijgen voor de onderneming wordt het resultaat veel te rooskleurig voorgespiegeld.

Ook daar is het de bedoeling dat je een team maakt door mensen uit te nodigen. Je weet echter wel waar je in investeert. Maar degene van wie het bedrijf is geeft een te mooie voorstelling van zaken.

Fraudeur kan zijn belofte niet nakomen

De fraudeur verdient minder als dat hij had gedacht. Hij gaat dus zijn mensen uitbetalen van het geld wat er aan de onderkant bij komt. Dit geld heeft hij echter eigenlijk nodig om te investeren om aan zijn winsten te komen, en langzamerhand gaat het van een investeringsbedrijf over naar een Ponzi fraude bedrijf met dezelfde doelstelling als een piramidespel

piramidespel

 

 

 

Ook bij een ponzi fraude loop je in de val en ben je je geld kwijt

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat het vaak ook

Dat is al een regel die heel oud is. En tot nog toe komt het ook altijd uit. Je kunt in crypto, in aandelen, in opties geen 100% winst garanderen en dan ook nog een bedrag daaraan hangen. Je bent afhankelijk van de markt en als de markt instort dan kun jij nooit geen extreme winsten maken.

Dus let op waarin je investeert. Ook bij een nieuw bedrijf kan het goed gaan, maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat het vaak ook.

MLM (multi level marketing)

MLM werkt op dezelfde manier als het piramidespel en ponzi. Met dat verschil dat je je niet in hoeft te kopen en geld hoeft te betalen voor niets.

Het bekendste voorbeeld van MLM is misschien wel Tupperware.
Jij hebt een Tupperware party bijgewoond en je hebt wel interesse om ook Tupperware consulent te worden (mooi woord voor verkoper).
Maar je kan niets verdienen als je niets kan laten zien. Je moet dus eerst je eigen voorraad inkopen om mee te kunnen demonstreren.

Upliner

Ook hier heb je een upliner. Degene bij wie jij hebt gevraagd of je ook consulent kon worden is jouw upliner.
Van alles wat jij verkoopt krijg je een bepaald percentage. Ik weet niet hoe het bij Tupperware was of is, maar bijvoorbeeld van al jouw verkopen op een thuisparty krijg jij 20%.

Jouw upliner krijgt van al JOUW verkopen 12%. Dus als jij veel party’s draait dan krijgt jouw upliner geld om “niets” te doen.
De upliner van jouw upliner krijgt ook nog eens 8%

Jij kan ook een team bouwen

Maar als jij een beetje lekker aan het verkopen bent en jij kan andere mensen warm maken om ook consulent te worden dan kun jij op dezelffde manier gaan verdienen als jouw upliner tot drie of misschien wel 4 levels diep

(ik heb nu even de percentages en de levels van Celeritas aangehouden, ik weet in werkelijkheid niet wat het is bij Tupperware)

Zonder team kun je ook verdienen

Maar je hoeft geen team te bouwen. Als jij zegt ik ben tevreden met die 20% en ik draai een aantal avonden per maand een party en dat vind ik leuk dan is dat ook prima.

Dat is het verschil met een piramidespel en een ponzi
Bij een MLM bedrijf staat het verdienmodel voor iedereen die inschrijft eigenlijk op de eerste plaats en heb je niemand verder nodig om je geld te kunnen verdienen

 

 

 

Bij een MLM bedrijf bepaal jezelf of je zoveel mogelijk wil verdienen of alleen iets extra's

Bonussen

Door het uitdelen van bonussen wordt iedereen binnen het bedrijf gestimuleerd om zijn best te doen.
Het doel van een MLM bedrijf is zo groot mogelijk worden. En waar je ook zit in welke level, iedereen wordt gestimuleerd door bonussen. Voor iedere extra stap die je zet krijg je een bonus dus bijvoorbeeld door een team te bouwen, maar ook voor een bepaalde omzet.

Het verschil tussen MLM en piramide of ponzi

is dat bij een MLM bedrijf er een duidelijk verdienmodel is. Je bent zelfstandig ondernemer binnen het bedrijf en je koopt of verkoopt spullen binnen het bedrijf.
Het team wat je opbouwt daar heb je voordeel van en ook die mensen kunnen op hun eigen houtje weer een team opbouwen. Maar zonder team kun je ook verdienen en het is dus geen verplichting.

Het is helder wat je verdient en waaraan je dat verdient.

Een piramidespel is bewust opgezet om iedereen die instapt op te lichten. Bij een ponzi kan het ook de bedoeling zijn om op te lichten maar het kan ook zijn dat het in de loop van de tijd zo groeit omdat de fraudeur zijn beloftes niet kan nakomen.

 

 

 

Piramidespel is bewust opgezet om jou in de val te laten lopen

Wat zegt de regering hierover?

Bij een piramidespel is sprake van een systeem waarbij de deelnemer geld inlegt met het doel geld te verdienen aan de inleg van nieuwe deelnemers. Op het moment dat een deelnemer aan een piramidespel geld inlegt, verwerft hij geen voordeel, doch slechts de kans op een voordeel in de toekomst. Dat mogelijkerwijs te behalen voordeel is echter afhankelijk van de inleg door latere deelnemers.
Multilevel marketing is een vorm van marketing, waarbij de koper van een product het recht verwerft zelf ook producten te verkopen waarmee hij een bonus, een provisie of een percentage van de omzet kan verwerven. De afnemer betaalt niet voor de deelname zelf, maar voor het product.

Bron https://www.openkamer.org/kamervraag/2012Z20350/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.