Home » Geld verdienen » Alles over affiliate marketing » IVoor de geinteresseerde: Inflatie wat houdt het in?

Wat is inflatie

inflatie

Inflatie is waardevermindering van het geld. Maar hoe kan geld nu minder waard worden? En wat maakt het uit als het geld minder waard wordt?

Het antwoord op al deze vragen over inflatie, en nog veel meer antwoorden vind je hier in dit artikel.

inflatie

 

 

 

 

 

Inflatie is een drastische waardevermindering van je geld

Inflatie op je inkomen of vermindering van de koopkracht.

Door inflatie op je inkomen krijg je vermindering van de koopkracht. Door het even eenvoudig te houden in het voorbeeld heb je een heel laag inkomen.

Stel je hebt per week een inkomen van € 10. Je kunt daar 10 broden van kopen. Ieder brood kost dus € 1,00. Maar we hebben dit jaar een slechte graanoogst en dat betekend dat de prijs van het brood omhoog gaat. Ieder brood kost nu € 1,10

In plaats van 10 broden kun je dus nu nog maar 9 broden kopen. Je koopkracht is dus verminderd.
Normaliter worden de lonen daarop aangepast. Je inkomen gaat ook met een euro omhoog en dus kun je nu weer 10 broden kopen.

Echter bij inflatie stijgen de lonen minder hard dan dat de kosten van levensonderhoud stijgen. Dus stel dat jouw inkomen wel gecorrigeerd worden voor de inflatie maar in plaats van één euro erbij krijg je maar € 0,50 erbij. Dan heb je wel meer inkomen gekregen maar je kan nog steeds maar 9 broden kopen in plaats van 10 en dus is je koopkracht nog steeds minder.

Stijgende prijzen en achterblijvende inkomens

In de tijd dat we nu leven (oktober 2021) rijzen alle prijzen de pan uit. We zitten midden in een coronapandemie. Er is te weinig gas en dus stijgen de prijzen van het gas en het daaraan gekoppelde energie. De brandstof schiet omhoog en de boodschappen worden ongemerkt een stuk duurder (als je goed oplet). Maar hoeveel is jouw inkomen gestegen het afgelopen jaar?

Inflatie op je spaargeld

Wederom een simpel voorbeeld je kunt per maand € 10 sparen. Je hebt een auto gezien en die kost € 240. Dat betekend dus dat je 24 maanden moet sparen.
Maar in die tussentijd is het blik waar de auto van gemaakt is duurder geworden en de auto kost nu geen € 240 meer maar € 280.

Dat betekend dat je nu 4 maanden langer moet sparen. Het is dezelfde auto maar omdat hij duurder is geworden is jouw geld dus minder waard geworden. Normaliter kon je je geld op een spaarrekening zetten en kreeg je op die rekening rente. Dus niet alleen de auto werd duurder maar jou geld werd ook vermeerderd door de rente.

Echter op dit moment is er op grote bedragen zelfs negatieve rente (je moet betalen als je je geld op de bank wil laten staan) en rente krijg je niet of nauwelijks. Je geld op de bank is dus minder waard geworden. Plus dat je van je € 10 inkomen een brood minder in de week kan kopen. Zo daalt de koopkracht dus.

Inflatie in het groot

Dan is er nog inflatie in het groot. Tegenover iedere euro in Nederland moet er een euro aan goudwaarde zijn. Echter omdat mensen niet weten wat er gaat en wat er ging gebeuren met de corona gingen ze sparen. Thuis sparen dus al het geld in een ouderwetse oude sok. Dat betekende dat er in de economie te weinig geld in omloop was.

Dan wordt er geld bijgedrukt en bijgemaakt. Maar als er tegenover iedere euro in Nederland één euro aan goudwaarde stond en ze gaan geld bijdrukken……
Dan is iedere euro nu opeens maar € 0,80 waard.

Nu hebben we daar niet zo heel veel last van zolang we al onze spullen in Nederland kopen. Maar op het moment dat we spullen in Engeland gaan kopen is de euro opeens minder waard dan de pond. Waar we voor een product van 10 pond eerst 10 euro moesten betalen, moeten we nu voor dat zelfde product  van 10 pond € 12,50 betalen. Omdat er geld is bijgedrukt en de euro dus minder waard is geworden.

 

 

 

 

 

Inflatie is als een deel van je geld verbranden

Wat betekend inflatie dus voor jou?

Een hoge inflatie betekend voor jou dat je koopkracht enorm achteruit gaat. Als je afgelopen jaar net rond kon komen, dan is de kans groot dat je nu niet meer rond kan komen.
Er is een kans dat je achterstanden op gaat bouwen in betalingen. En de kans is heel groot dat je steeds minder dingen kan gaan doen.

Zorg voor een extra inkomen

Je wil niet dat je minder kan doen als dat je altijd hebt gedaan. Of je nu veel of weinig geld te besteden hebt. Je wil nooit minder kunnen doen en je kinderen minder kunnen geven.

Aan de inflatie kun je weinig veranderen. Behalve als je een eigen bedrijf hebt. Dan kun je je inkomen gaan opschalen en zorgen dat er meer geld binnenkomt.
Maar als jij in loondienst bent en je kunt geen promotie maken dan daalt jouw koopkracht zonder dat je er zelf iets aan kan doen.

 Maar……..
Je kunt zorgen voor een tweede inkomen of een derde en een vierde inkomen. Daardoor daalt jouw koopkracht niet maar stijgt je koopkracht zelfs.

Zorg voor jezelf en zorg voor je gezin. Zorg dat je ver weg blijft van de geldstress. Je kunt er zelf iets aan doen.