Home » Geld verdienen » Geld verdienen door te besparen

Besparen. Hoe kan ik meer besparen?

Besparen en sparen  is iets van iedere generatie. Soms omdat het geld er simpelweg niet is om meer uit te geven. Soms omdat iemand spaart met een doel. Zo zijn er tal van redenen waarom mensen sparen en voornamelijk willen besparen

Besparen, het internet staat er vol mee.

Het is een hot item sparen en besparen. Het internet staat vol met besparingscoaches en besparingstips. Het allerbelangrijkste is echter dat je er ook wat mee doet.

Je bent nu aangekomen op dit artikel waarschijnlijk omdat je wil besparen. Daarnaast ben je op zoek naar tips hoe je kan besparen.

Je zal echter nooit 1 cent besparen als je eigenlijk niet van plan bent om je leven op te geven zoals je dat nu hebt. Als je niet van plan bent om moeite te doen om geld te besparen. Dus met andere woorden als jij wil besparen zul je er ook iets voor moeten doen en misschien soms moeten laten. Kijk voor inspiratie eens naar het artikel mindset

Kijk bij het artikel vermogen opbouwen over hoe je slim met je inkomsten om moet gaan.

besparen

 

 

 

Er zijn heel veel besparingstips. Maar je zult er wel wat mee moeten doen als je daadwerkelijk wil besparen.

Wat betekent besparen?

Besparen betekent om de verplichte uitgaven zo laag mogelijk te houden en daarvan zoveel mogelijk geld over te houden. Er zijn heel veel dingen nodig om comfortabel te kunnen leven. Maar er zijn ook heel veel dingen nodig die ervoor zorgen dat je niet onverwacht voor hele grote uitgaven komt (denk aan verzekeringen). Bekijk het artikel activa en passiva eens

Niemand hoeft in armoede te leven

Ik ben er van overtuigd dat niemand in armoede hoeft te leven. Om te beginnen is er de mogelijkheid om je inkomen te vergroten. Ongeacht of je kinderen hebt waar je voor moet zorgen, een man of vrouw hebt waar je voor moet zorgen. Of het feit dat je zelf niet in staat bent om buiten de deur te werken. Iedereen kan zijn inkomen vergroten, maar dat gaat niet vanzelf.

 

Lees het artikel over passief inkomen eens voor hulp en inspiratie

Het kan natuurlijk dat je in de schuldhulpverlening zit. Dan heb je een weekbudget. Maar zelfs met dat weekbudget kun je besparen en sparen voor bepaalde doelen.

Het gaat alleen niet vanzelf en het lost niet op door te klagen of te doemdenken.

Waar kan ik maandelijks op bezuinigen?

Eigenlijk op alles wat je doet en wat je gebruikt kun je bezuinigen. Gas, water, elektriciteit, boodschappen, verzekeringen, brandstof voor de auto of ander vervoermiddel.

Het lastige is dat je in een “gewoontepatroon” zit. De kachel staat ingesteld op dat het lekker warm is als je uit je bed komt. Als je de kachel pas aanzet als je uit je bed bent en ervoor zorgt dat je een lekkere warme ochtendjas hebt en goede pantoffels dan hoeft het niet “lekker warm” te zijn als je uit je bed komt. Dan kun je de kachel pas aanzetten nadat je gedoucht bent. Het scheelt misschien een half uur aan gas of elektriciteit.

3 minuten douchen in plaats van 5 minuten. Goedkopere doucheschuim en shampoo gebruiken en zorgen dat je het in de aanbieding koopt.

Doe in de avond minder lampen aan en zet de kachel één of twee graden naar beneden. Pak een lekkere deken om op de bank te zitten of te liggen of trek dikkere kleding aan.

Koop je belangrijkste boodschappen in de aanbieding en zorg voor een voorraad houdbare spullen. Neem wat vaker de fiets of ga lopen in plaats van met de auto.

Het zijn allemaal dingen waar je op kan bezuinigen als je wil bezuinigen. Als je echter je nu aan je comfortabele leventje niets wil veranderen kun je ook niet bezuinigen.

 

 

 

Van opgeraapt fruit kun je zelf siroop maken, sap of jam.

besparen

Besparen op kleine dingen

Je kunt al heel snel besparen op boodschappen. Zorg dat je een lijst hebt met de dingen die jullie altijd gebruiken. Zet de prijzen erbij op die lijst. Koop de houdbare dingen als ze in de aanbieding zijn en dan ook echt in de aanbieding en dus veel goedkoper zijn dan wat je er normaliter aan uitgeeft.

Maak een weekmenu met op elkaar afgestemde groenten.

Gooi nooit iets weg. Pitjes en zaden van groenten en fruit kun je planten. Zo kweek je je eigen groenten en fruit. Spaar de gekookte aardappelen die je over hebt op en bak ze twee keer in de week. Maak van de groenten die je de hele week over hebt een stoofpotje voor bij de gebakken aardappelen. Of gooi de aardappelen en de groenten in een pan en pureer ze als ze gaar zijn. Leng ze aan met wat bouillon en je hebt een maaltijdsoep.

Hier kun je heel veel op besparen maar je moet het wel doen. Als jij niet van plan bent om moeite te doen om anderhalve aardappel in een bakje te bewaren en als jij niet van plan bent om één of twee kliekjes dagen in te lassen. Dan gaat dat niet werken.

besparen

 

 

 

Als de pluk klaar is kun je de fruitteler vragen of je het gevallen fruit mag oprapen

Hoe minder uitgeven aan boodschappen?

Stel voor jou en je gezin een weekbudget in wat je uit mag geven of kan geven aan boodschappen. Doe van dit weekbudget 1 of 2 euro in een spaarpotje om te sparen voor aanvulling van je voorraad als er een goede actie is.

Stel een weekplan op met daarin ontbijt, lunch en diner. Kijk wat je nog hebt en kijk wat je dus nog nodig hebt. Kijk de acties na bij de winkel en koop je spullen daar waar ze het goedkoopst zijn. Koop al je boodschappen in 1 keer. Neem per keer ook een fles frisdrank mee. Spaar deze flessen op zodat je wederom een spaarpotje hebt.

Als je bij de winkel niet aan je weekbudget komt, koop dan koopzegels bij je boodschappen. Dit is wederom een spaarpotje.

A-merken in de aanbieding zijn soms goedkoper dan B-merken

Bespaartips op boodschappen

Kijk wat er in het wild te plukken valt op dit moment. Ga de natuur in en haal spullen die je in het wild kunt plukken (bramen, rozebottels).
In september en oktober gaan de appels en peren van de bomen. Het gevallen fruit wordt in de boomgaards niet opgeraapt. Je kunt soms tassen vol met appels en peren van de grond rapen in de boomgaards. (vraag uiteraard wel even toestemming aan de fruitteler)


Aardappelen en uien gaan in september en oktober van het land. Er blijven altijd heel veel aardappelen en uien achter nadat ze gerooid hebben. Neem een paar grote tassen mee of emmers en ga aardappelen en uien rapen. (ook hierbij geldt vraag wel toestemming aan de boer.)

Door je aardappelen en uien goed op te slaan (droog en koel) kun je ze een hele tijd bewaren. Door de appels en de peren direct te bewerken als je thuis komt (appelmoes, perenmoes in de vriezer, gedroogde appel) heb je al een hele voorraad eten wat je niet hoeft te kopen.

Ook in de natuur valt heel veel te halen om te eten. Denk aan rozebotteljam en rozebottelsiroop, bramenjam en bramensiroop. Maak in de zomer van de siropen ijsjes.

Jam en siroop zijn niet helemaal gratis maar in verhouding is een pak suiker een stuk goedkoper dan een paar flessen siroop en met een pak suiker kun je al direct meerdere liters maken.

 

 

 

Rozebottels groeien gewoon in het wild. Ze zitten vol met vitaminen en je kunt er heel veel dingen van maken.

besparen

Wat kan ik sparen per maand?

Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van je financiële situatie. Maar ook als je weinig te besteden hebt kun je iedere maand sparen. Maak een potje met doelen en start door van je weekbudget één of twee euro in dat potje te doen. Koop frisdrank als traktatie en de flessen spaar je op, op die manier heb je weer een spaarpotje. Koop boodschappen bij de Albert Heijn of bij de Jumbo en koop daar direct spaarzegels bij.

Alles is natuurlijk afhankelijk van hoe de situatie is. Maar als jij in het seizoen aardappel hebt geraapt hoef je die niet te kopen en kun je dat geld iedere maand zolang je een voorraad aardappelen hebt in een potje doen.

Bespaartips, doe er wat mee

Als jij deze bespaartips hebt gelezen omdat je wil besparen. Maar vervolgens doe je er niets mee. Dan ga je nooit sparen of besparen. Begin eenvoudig met het maken van een voorraadlijst en het aanleggen van een voorraad van spullen die in de aanbieding zijn.
Zet de prijzen erbij wat je er normaal voor betaald en als ze ergens anders goedkoper zijn zorg dan dat je je voorraad aanvult.

En start met niets meer weg te gooien. Het is een gewenning en het moet in je systeem inslijten. Begin gewoon en geef het de kans om in te slijten.