Home » Investeren » Investeren maakt je gegarandeerd rijk

Investeren maakt je gegarandeerd rijk

Investeren is één van de krachtigste manieren om je kapitaal te vergaren. Je kunt op vele manieren rijk worden. Maar als jij een baan hebt dan ruil je uren voor geld. Als je niet meer uren hebt om te ruilen kun je ook niet meer geld verdienen. Lees dit artikel en zie waarom investeren zo mega belangrijk is als je rijk wilt worden

investeren maakt je rijk

Investeren maakt je gegarandeerd rijk

Dat is de aanhef van dit artikel en daar is niets aan gelogen. Maar er zijn wel een aantal hele belangrijke punten waar je je aan moet houden om inderdaad rijk te worden.

  1. Een vast deel van je inkomen moet je gebruiken om te investeren
  2. Je moet offers brengen om rijk te worden
  3. Je moet je laten scholen om goed te kunnen investeren
  4. Je moet de beste worden in hetgeen waarin je investeert

Laten we deze punten allemaal eens nader gaan bekijken.

Een vast deel van je inkomen moet je gebruiken om te investeren

De verdeling van je netto inkomen moet in principe op deze manier zijn opgedeeld:
50% is voor de vaste lasten
30% is voor de resterende uitgaven (boodschappen, kleding, tanken etc)
10% sparen om te investeren
10% sparen voor kortere termijn doelen.

Op deze manier moet je inkomen eigenlijk direct verdeeld worden als het binnenkomt. Dat betekend dat je jezelf onder curatele gaat zetten.

investeren maakt je rijk

Sparen

In plaats van achteraf sparen, begin je nu met sparen. Je begint met 20% van je netto inkomen van je rekening af te halen. Je deelt dat op over twee rekeningen. De ene is je investeringsrekening. Daar mag je nooit geen geld afhalen als alleen om te investeren, en de andere is een spaarrekening voor kortere termijn doelen zoals bijvoorbeeld een vakantie.

Door al aan het begin van de maand te beginnen met sparen weet je zeker dat je spaart. Als je achteraf kijkt wat er over is en daarvan spaart dan is dat altijd minder.

Resterende uitgaven en sparen

Als je gaat besparen en jezelf een boodschappenbudget geeft. Je deelt je boodschappenbudget op in weekbudgetten. Je koopt een mooie en hele grote spaarpot die je niet open kan maken. Dan gooi je daar al je geld in wat je op het eind van de week over hebt van je boodschappenbudget.

Hoe meer geld je spaart, hoe meer je kan investeren en hoe meer geld je dus extra kan verdienen.

Een vast deel gebruiken om te investeren

Ik weet natuurlijk jouw inkomen niet en dat is op dit moment ook niet belangrijk. Als jij zorgt dat je iedere maand 10% van je netto inkomen spaart dan kun je dat geld gaan investeren op het moment dat er genoeg op je rekening staat.

Je moet offers brengen om rijk te worden

Zoals je hiervoor al zag begin je je maand met sparen en je geld te verdelen. 50% van je geld is voor de vaste lasten. Dus niet meer. Als jij meer dan 50% aan vaste lasten hebt dan moet je gaan kijken wat je kan gaan schrappen. Een hypotheek of een huur is lastig te schrappen. Maar een Netflix abonnement dat kun je zeker wel schrappen.

Moet jij dus meer geld uitgeven aan vaste lasten dan 50% van je netto inkomen dan zou ik de vaste lasten eens heel snel onder de loep gaan nemen.

investeren maakt je rijk

Luxe

30% is voor resterende uitgaven. Maar dat HOEF je niet allemaal uit te geven. Je HOEFT niet in de nieuwste merkkleding te lopen, je HOEFT niet iedere week uit eten. Sterker nog, hoe meer je overhoudt van die 30% hoe meer er naar je investeringsrekening kan. Hoe sneller je met veel geld kan investeren hoe sneller je ook meer dan genoeg geld hebt om deze dingen wel (weer) te doen.

Investeren, zorg voor een goede leermeester

Investeren brengt niet alleen rijkdom, het brengt ook behoorlijke risico’s met zich mee. 94% van alle particuliere belegger verliest geld met investeren. En dat is nu juist niet de bedoeling want je wil rijk worden met investeren.
Je brengt geen offers om al je geld te verliezen. Je brengt offers om rijk te worden of in ieder geval financieel vrij te worden.

Het is dus belangrijk dat je een goede leermeester zoekt die je alles kan leren over hetgeen waarin je wil investeren.
En een goede leermeester heeft zichzelf al bewezen. Sterker nog een goede leermeester is gewoon steenrijk omdat die het goed gedaan heeft met de investeringen.

investeren maakt je rijk

Een goede leermeester kost geld

Een goede leermeester kost geld. Een goede leermeester is dat geld ook waard. Als jij voor een cursus 1000 euro moet betalen, maar jij kan binnen een paar maanden daar 5000 euro mee verdienen dan is die cursus het geld toch meer dan waard?

Als jij voor een community met experts 100 euro per maand moet betalen en je verdient 500 per maand doordat je lid bent van die community dan is het die 100 euro per maand toch meer dan waard?

Zo moet je dus ook naar de prijs van een cursus of een community kijken. Als je rijk wil worden kun je niet verwachten dat je dat kan met een cursus voor 50 euro. Degene die de cursus geeft wil er ook wel beter van worden.

Garanties

Garanties krijg je nooit in het beleggen. Ook een goede leermeester heeft de markt niet in handen en dat zou ook hartstikke strafbaar zijn want dat zou betekenen dat hij zou handelen met voorkennis. En dat mag nooit op een beurs.
Dus garanties dat je veel geld gaat verdienen en nooit iets gaat verliezen, die krijg je niet.

Wat je wel krijgt is het leren zien wanneer een beurs opeens gaat zakken. Zodat je op dat moment je verlies kunt beperken. Je leert technische analyses maken op basis van wat de markt doet. En met die technische analyses kun jij de beste keuzes maken waarin je het beste kunt investeren.

Zorg dat je de beste wordt in hetgeen je doet

En dat betekend dus ook in het investeren. Je kunt op twee manieren een cursus volgen of lid zijn van een community. Je kunt alles blindelings volgen, of je duikt er volledig in en je probeert iedere stap die ze je uitleggen te begrijpen en voor jezelf uit te bouwen.

Hoe beter jij de materie begrijpt, hoe beter je kan gaan verdienen. Heb je één (passieve) inkomensstroom op gang en genereert die goed geld. Ga je dan verdiepen in de tweede inkomensstroom en bouw zo zoveel mogelijk inkomensstromen op.

investeren maakt je rijk

Investeren je rendement is ook inkomen

Bedenk dat je rendement uit investeringen ook inkomen is. In dit geval is 50% voor de belasting (zeker in het begin wel minder) de 30% ook daarvan is voor je overige uitgaven en 10% gaat terug in je investeringen en 10% is wederom voor je kortere termijn doelen.
Maar ook hier geldt weer als je kan leven van de eerste 30% overige uitgaven dan kun je ook kiezen om 40% terug te zetten op je investeringsrekening zodat je met meer geld sneller een groot kapitaal opbouwt