Home » Kennisbank » Gratis website of toch beter een betaalde website?

Gratis website of toch beter een betaalde website?

Een gratis website, is dat verstandig?

In de eerste plaats is het belangrijk welk doel je voor ogen hebt met je website. In de tweede plaats is het belangrijk wat je op je website gaat zetten. Als het voornamelijk plaatjes en filmpjes worden dan is een gratis website prima. Echter als je met content op je website gaat werken dan is het ook belangrijk dat je verstand hebt van SEO

Een gratis website is dus zeker geen verkeerde keuze.

 

 

 

Als je weinig verstand hebt van SEO en weinig technische kennis moet je je afvragen of een gratis website wel een verstandige keuze is

Voldoet een gratis website aan het doel wat je voor ogen hebt?

Wanneer jij als doel voor ogen hebt om een website te maken die puur dient als vermaak dan is een gratis website prima.  Indien jouw website echter je visite kaartje is van je bedrijf dan moet het er wel professioneel uitzien. Het is dus geheel afhankelijk van wat je doel is van je website.

Een bedrijf in opbouw

Echter iedere gratis website kun je op ieder moment overzetten naar een betaalde website. Op dat moment kun je een keuze maken voor een domeinnaam.  Maar ook de hosting en de registratie van je domeinnaam kan dan op dat moment geregeld worden.

Anders gezegd, je kunt dus prima starten met een gratis website en die op een later tijdstip als jij er klaar voor bent over gaan zetten naar een betaalde website. Immers kun je op dat moment zonder al te veel moeite nog een andere template kiezen die beter past bij de doelen die je dan voor ogen hebt.

 

 

 

Als je kiest voor een gratis website neem dan de tijd om je goed te verdiepen in SEO

Website om geld mee te verdienen

Waarschijnlijk is het wel de bedoeling dat je op termijn geld wil gaan verdienen met je website. Als je dus gaat beginnen met een gratis website kan dan prima.  Ofschoon het uiteraard wel belangrijk is dat je de SEO van je content dan wel direct goed doet. Door middel van content en de goede SEO kun je met een gratis website ook al bezoekers naar je website krijgen.

Daarnaast heeft een gratis website weinig tools om de SEO goed in te vullen. Daarom is het belangrijk dat je content al wel geoptimaliseerd is voor de zoekmachines.  Je wil nu nog geen geld uitgeven aan een website. Echter op termijn is het wel de bedoeling dat je website geld gaat opleveren. Dan is het wel belangrijk dat je je nu verdiept in hoe SEO precies werkt.

Nadelen van een gratis website

Een gratis website heeft een aantal nadelen. Ten eerste heb je geen eigen domeinnaam. In je domeinnaam staat altijd de naam van de website. Ten tweede heeft een gratis website veel minder mogelijkheden als een betaalde website. Dit zit vooral in het feit dat een gratis website weinig of geen tools heeft voor zoekmachine optimalisatie.

Hieruit volgt dat je met een gratis website ook veel minder snel gevonden wordt in de zoekresultaten van de zoekmachines.  Maar ook dat je dus minder organisch (mensen die op je website komen omdat ze je gevonden hebben in de zoekmachine) verkeer krijgt op je website.

Eveneens is de layout van je website en de mogelijkheden van de templates een heel stuk minder dan van een betaalde website.

 

 

 

Je website heeft structuur nodig. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de SEO wat bij  goede en betaalde websites min of meer vanzelf gaat

Wanneer kun je wel volstaan met een gratis website

Niettemin kun je zeker een gratis website overwegen als:

  • Je een hele specialistische niche hebt waar weinig mensen nog over hebben geschreven op internet
  • Je bijvoorbeeld al een hele grote facebookgroep hebt over jouw onderwerp en je kunt je content delen in deze groep waardoor je op die manier bezoekers krijgt naar je website
  • Je website alleen dient ter ondersteuning van bijvoorbeeld een Youtube kanaal waar je al heel veel abonee’s hebt.

Bij deze redenen ben je niet afhankelijk van organisch verkeer en heb je tijd om je organisch verkeer rustig op te bouwen.

Gratis website versus een betaalde website

Indien je nu wil gaan starten met een online bedrijf. Als je weinig of geen technische kennis hebt en als je geen verstand hebt van SEO. Dan kun je starten met je te verdiepen in SEO en daar heel veel van leren (dat is nooit weggegooid want dan kun je ook op freelance basis voor andere mensen schrijven) en met het oefenen van het schrijven van content op een gratis website.

Je kunt dan ook direct kiezen voor een website die helemaal geoptimaliseerd is voor de zoekmachines.

Aan beide manieren van werken zitten voordelen. Als je je zelf eerst gaat verdiepen in SEO en daar heel veel over gaat leren; dan ben je niet afhankelijk van je eigen website maar dan kun je als freelancer ook geld verdienen met het schrijven van teksten voor anderen. Als je echter alleen geld wil verdienen met je website en je bent niet echt geinteresseerd in SEO dan zou ik kiezen voor een betaalde website die al geoptimaliseerd is voor SEO.