Home » Kennisbank » Hosting wat betekenen de genoemde termen

Hosting wat betekenen de genoemde termen

Wat  betekenen termen als hosting, mySQL, database en andere termen

Als je op zoek gaan naar een goede website kom je al snel in aanraking met termen die voor een leek abracadabra zijn. In principe heb je de termen ook heel weinig tot niet nodig. Maar als je op zoek bent naar bijvoorbeeld goede hosting is het misschien wel interessant om te zien wat het dan precies is.

Vandaar een verklaringslijstje van deze termen met wat ze inhouden.

Wat is hosting

Hosting is in principe een stukje ruimte op het internet om informatie op te slaan. As je internet visualiseert dan zou je allerlei lijntjes zien die alle kanten op gaan. Er gaat natuurlijk nog heel veel via een echte kabel, maar met name van de mobiele telefoons gaat er heel veel door de lucht.

Ook draadloos lopen er een soort lijntjes.

Om een website te maken heb je een stukje van die lijntjes nodig om je website op te zetten. Want als je website daar niet aanwezig is dan kan ook niemand je vinden.

 

Band en diskruimte

Hostingbedrijven hebben dus een aantal van die lijntjes gekocht en sommige hebben ze zelf verbreed zodat er meer en snellere signalen doorheen kunnen. Die banden hebben ze opgedeeld in stukjes en daarop staan programma’s waarop jij je website kan bouwen. Dit is een soort van disk of schijf. Zoals de disks en schijven die je kunt kopen verschillen ook deze disks in grootte. Dat zijn de verschillende paketten die ze aanbieden.

Hoe groter jouw disk is op dit lijntje, hoe meer je betaald.

Om je website dus bij andere mensen te kunnen krijgen moet je gebruik kunnen maken van deze banden en lijntjes. Anders zou je wel een website hebben maar zou niemand die kunnen bereiken.

Wat is een database/schijfruimte

Een database wordt niet alleen gebruikt in hosting. Het wordt gebruikt in allerlei bedrijven.
Een database is een georganiseerde verzameling van gegevens die zo gestructureerd is dat alle gegevens makkelijk te gebruiken zijn en snel terug te vinden zijn.

Alle gegeven staan op aparte bladen en door middel van sleutels kunnen die verbonden worden. Die sleutels zitten al in de database en kunnen geactiveerd worden door bijvoorbeeld 1 gebruiker. Zo blijft de inhoud van de database verborgen voor onbekenden.

Maar het kan ook geactiveerd zijn voor iedereen zodat iedereen bepaalde dingen kan zoeken.

 

Een simpel voorbeeld van een database

De boeken van een bibliotheek. Op 1 blad staan de schrijvers, op het andere blad de titel van het boek en op het derde blad een samenvatting van het boek. Deze bladen zijn onderling verbonden. Als jij een titel van een boek weet kun je in de database in principe alle gegevens van dit boek terugvinden. Maar als jij alleen een schrijversnaam weet kun je ook de titel van het boek naar voren laten komen.

Dat is dus wat een database doet.

Wat is MySQL

Dat is een naam van een grote database die heel veel bladen ter beschikking stelt om informatie op te zetten. En die informatie omvat dan bijvoorbeeld de tekst van jouw artikelen, een apart blad met de foto’s etc.

Hostingbedrijven kopen een deel van een database van MySQL (er zijn er nog meer die databases verkopen) en voor jou website krijg jij dus een deel van deze database om jouw website op te maken en de dingen die op je website staan op te slaan.

Wat is SSL?

SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer.
Het zorgt ervoor dat gegevens die via het internet verstuurd worden van de ene naar de andere computer versleuteld worden.
Als jij geen SSL certificaat hebt op je website dan wordt jouw tekst en alle gegevens van je website doorgestuurd als leesbare tekst.

Op die manier is het makkelijk voor mensen die kwaad willen om jouw informatie op te vangen en vervolgens hun eigen informatie door te sturen.

Stel dat jij een website hebt met Iphone’s die je verkoopt en via je website stuur jij de betalingsinformatie naar mensen toe. Dan kan iemand er tussen zitten die jouw betalingsinformatie onderschept en een pagina met eigen betalingsinformatie verstuurd naar jouw klant.

De klant maakt het geld dan over naar de verkeerde en is zijn geld kwijt en jij bent een klant kwijt omdat jouw website niet veilig is. Met een SSL certificaat kan iemand die jouw informatie onderschept dus niet zien wat jij hebt verstuurd.

Je kunt een beveiligde website herkennen aan het feit dat hij begint met https.