Home » Geld verdienen » Alles over affiliate marketing

Affiliate marketing, wat is het?

Affiliate marketing is kort gezegd het reclame maken op jouw website (en meerdere plaatsen maar daar kom ik zo op) voor een ander bedrijf. Je zet op jouw website een zogenaamde affiliate link. Als een bezoeker van jouw website via deze link iets koopt bij dat bedrijf dan krijg jij daar commissie van.

Affiliate marketing kan op een website, maar je kunt het ook in je blog verwerken. Als je bijvoorbeeld beter bent in het maken van filmpjes kun je het ook in de link bij een Youtube filmpje zetten. Maar ben jij goed in fotograferen dan kun je het ook via instagram doen en daar een affiliate link in de tekst zetten.

Jij maakt dus ergens op een eigen kanaal reclame voor een heel bedrijf of voor bepaalde producten van een bedrijf. Dat doe je door een affiliate link van een bedrijf te plaatsen. En als mensen via die link kopen dan verdien jij daar commissie mee.

Hoe doe je affiliate marketing?

Affiliate marketing is niet simpelweg een link of een banner op een pagina zetten. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er bezoekers op jouw website of op jouw kanaal komen. De bezoekers die op jouw kanaal komen moeten dan ook nog op zoek zijn naar het product (de affiliate link) die jij aanbied op je kanaal.

Als jij een website hebt (voor een website kun je ook een ander kanaal zien natuurlijk) over vissen en jij zet daar een affiliate link neer voor hondenvoer heb je waarschijnlijk weinig klanten. Want de mensen die op jouw website komen, die komen omdat jij veel weet over vissen. Het is dan ook verstandiger om de spullen die jij gebruikt voor je aquarium te promoten op jouw website. Dan zul je meer klanten hebben.

In principe bied je producten aan in de niche waarover jouw website gaat.

 

Hoeveel geld kun je verdienen met affiliate marketing?

 

Afhankelijk van de kennis die je hebt over bijvoorbeeld SEO en afhankelijk van de tijd die je hebt om aan je bedrijf te werken bepaal je zelf hoeveel je kunt verdienen.

Als jij goede filmpjes maakt voor youtube. Goede foto’s en korte filmpjes maakt voor instagram. Indien jij veel content maakt voor pinterest. Of goed teksten kunt schrijven en website’s kunt maken in veel verschillende niches. Dan kun je veel geld verdienen.

Stel dat je met één website € 50 verdient. Dan kun je met 10 websites € 500 verdienen en met 20 website’s (of instagram accounts, of youtube kanalen) € 1000 verdienen.

Wat is een affiliate marketing voorbeeld?

Een voorbeeld van een affiliate marketing pagina is deze pagina.

 • De hele website gaat over honden en dus wordt er een product voor honden gepromoot
 • Het product is uitgeprobeerd en dus zelf gebruikt en het is dus een echte ervaring.
 • In de tekst zie je linkjes staan, deze kunnen verwijzen naar een pagina binnen de website die meer uitleg geeft maar die kunnen ook verwijzen direct naar het product
 • Onderaan de pagina staat een banner die rechtstreeks naar het product verwijst.

De mensen die op de webiste komen zijn mensen die een hond hebben. De mensen die op deze pagina aankomen (de landingspagina voor velen) zijn op zoek naar een oplossing voor honden met gedragsproblemen.


Ze kunnen op deze pagina lezen wat het product doet, en waar je het product voor kunt gebruiken. Als ze blij zijn met wat ze lezen en ze willen het product ook gaan gebruiken kunnen ze direct op de link onderop klikken en kunnen ze het product direct bestellen.

Maar het kan ook zijn dat ze nog iets meer willen lezen. Ze willen misschien weten wat voor bedrijf Organimal is. Er staat in de tekst een link naar een beschrijving van het bedrijf. Vanaf de pagina van het bedrijf staan er ook weer linken naar de pagina van het bedrijf en dus kunnen ze ook via die kant bestellen en verdien je dus ook commissie.

Om het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken staan er ook linken rechtstreeks naar het product. De zogenaamde deeplinken. Dan hoeven de mensen op de website van het bedrijf niet meer te zoeken maar komen ze rechtstreeks uit bij het product en kunnen ze direct bestellen.

Content en onderhoud

Het is wel belangrijk dat ieder kanaal wat je hebt ook bijgehouden wordt. Op het moment dat jij een website hebt die € 50 in de maand verdient en jij doet maanden niets aan deze website. Dan gaat de website zakken in Google en krijg je steeds minder bezoekers. Daardoor zul je ook minder gaan verdienen.

Het is dus belangrijk dat je je website of je kanaal wel onderhoudt. Je moet dus continu content hebben om je kanalen te onderhouden. En hoe meer kanalen je hebt, hoe meer werk dat natuurlijk is.

Het is dus afhankelijk van de tijd die je hebt hoeveel kanalen je kan onderhouden. En het is dus ook afhankelijk van de tijd die je hebt hoeveel geld je kan verdienen.

Content maken uitbesteden

Als je een aantal kanalen hebt die geld voor je verdienen kun je ook besluiten om uit te breiden en het content voor je te laten maken. Je kunt via Fiverr freelancers benaderen die teksten voor je schrijven voor op je website. Je hoeft de teksten dan alleen te plaatsen. Dat scheelt al een hoop werk en je kunt er op die manier weer een aantal website’s bij maken.

Je kunt dus zoveel kanalen maken als dat jij zelf wil. En hoe meer (goed onderhouden) kanalen je hebt. Hoe meer geld je gaat verdienen.

Wat is een affiliate link?

Een affiliate link is een link die wordt aangeboden door het bedrijf waar jij producten voor promoot. Je kunt natuurlijk een link op je website zetten naar een boek van bol.com. Je kunt die link gewoon naar de winkel zetten. Maar daar verdien je niets mee.

Op het moment dat jij je hebt aangemeld als affiliate partner bij bol.com bijvoorbeeld krijg jij een id nummer toegewezen. Je kunt nu van datzelfde boek wat jij op je website aanraad een link neerzetten op je website. Alleen staat er nu bij deze link een id van jou bij. Als er nu iemand het boek koopt bij Bol.com krijg jij commissie van die verkoop.

Een affiliate link ziet er als volgt uit:
https://www.paypro.nl/producten/Internet_Succes_Gidsnl_-_Affiliate_Marketing_Revolutie/19099/90603

https://www.paypro.nl  dit is het bedrijf waar de affiliate link gepubliceerd is.
/producten/  Het staat in de lijst affiliate producten
Internet_Succes_Gidsnl_-_Affiliate_Marketing_Revolutie/   het gaat om het product de affiliate marketing revolutie van de internet succes gids
19099  dit is het nummer van het product en van het bedrijf
90603 en dit is het id van mij bij paypro

Je kunt deze hele link nu in een tekstlink op je pagina zetten. En als mensen er dan op klikken dan zien ze bij paypro dat die mensen via jou zijn gekomen. Als zij dan via deze link het product aanschaffen (en dat zou ik je zeker aanraden als je meer wil lezen klik dan hier)  dan krijg jij (en in dit geval ik) daar commissie van.

Waarom doen bedrijven aan affiliate marketing?

Affiliate marketing is voor bedrijven eigenlijk een hele goedkope manier van reclame maken.
Vroeger (en nog wel) maakten bedrijven reclame door advertenties te plaatsen in kranten, tijdschriften etc. Dat kostte heel veel geld. En het was maar afwachten of iemand iets kocht door deze reclame’s

Nu maak jij een website over iets wat jij interessant vindt. Jij doet dus het werk want jij maakt content en jij probeert producten te verkopen. De bedrijven hoeven nu pas te betalen op het moment dat ze ook echt iets verkopen.

In het geval van de affiliate link hierboven van de affiliate marketing revolutie. Jacko (degene die de affiliate marketing revolutie verkoopt) hoeft geen reclame te maken.  Op mijn website maak ik reclame voor hem. Ik wil namelijk geld verdienen. Ik heb de affiliate marketing revolutie zelf ook gedaan en ik ben er ook van overtuigd dat het een goede stap is om te beginnen.

Maar ik wil dus geld verdienen. Ik heb dus een pagina hierover gemaakt en met mij nog veel meer mensen. Hij hoeft alleen maar te wachten tot iemand bij één van die mensen op de link klikt en pas dan moet hij commissie betalen.

Wat is de affiliate marketing revolutie?

De affiliate marketing revolutie is zoals ik net al zei van Jacko Meijaard. Jacko is iemand die al heel vroeg met affiliate marketing is begonnen en er inmiddels miljonair mee is geworden. Je kan dus zeker wel zeggen dat hij precies weet waar hij over praat.

Hij heeft een videotraining gemaakt over hoe je precies start met affiliate marketing. Voor mij en voor velen met mij was hij het begin van een nieuw tijdperk. Het tijdperk van de affiliate marketing.

Naast dat hij middels de videotraining jou leert hoe je start met affiliate marketing en hoe je je bedrijf opbouwt; leert hij je ook om een andere mindset voor jezelf te oefenen en te leren beheersen. Hij legt je ook uit waarom dat zo verschrikkelijk belangrijk is.

Hij heeft inmiddels zijn sporen verdient in de affiliate marketing en verdient er nog steeds heel veel geld mee. Alles in de video’s is erop gericht om jou ook succesvol te maken. Maar je moet het wel zelf doen. Je moet met de video’s wel aan de slag gaan anders gebeurt er helemaal niets.

Wat doet tradetracker?

Tradetracker is een bedrijf waar bedrijven zich kunnen inschrijven als ze op zoek zijn naar affiliate partners zoals jij.
Tradetracker geeft het bedrijf een platform waar ze  partners (jij als je ook affiliate marketing gaat doen) kunnen werven en waar ze hun promotiematerialen op kunnen zetten. Jij krijgt een id van tradetracker en het bedrijf krijgt een nummer (zoals je bij de link hierboven kunt zien) zo kan tradetracker een verkoop van jou koppelen aan het bedrijf.

Jij krijgt je geld via tradetracker en tradetracker stuurt een rekening aan het bedrijf waar jij een product voor verkocht hebt.
Het is dus eigenlijk een tussenhandelaar. Maar dan wel eentje waar jij heel veel keuze hebt uit bedrijven om te promoten.

Hoe oud moet je zijn voor affiliate marketing?

In principe is het niet belangrijk hoe oud je bent. Als jij al op jonge leeftijd bezig bent met teksten schrijven, youtube filmpjes maken of wat dan ook. Dan kun je ook affiliate marketing doen.

Maar onder de 18 jaar heb je wel toestemming van je ouders (en misschien wel wat hulp) nodig.

Hoe kom ik aan affiliate links?

Affiliate links kun je vinden via affiliate marketing partner bedrijven of via een bedrijf zelf.

Tradetracker is bijvoorbeeld een affiliate marketing partner bedrijf waar heel veel bedrijven zijn aangesloten. Je kunt je bij Tradetracker inschrijven en vervolgens ga je naar de aanbieders. Via de aanbieders kun je je aanmelden als publisher (iemand die een kanaal heeft met affiliate links erop) en als je wordt goedgekeurd kun je gaan linken naar dit bedrijf.

Je kunt ook op Google je interesse intypen en daar achter affiliate programma. Er komen dan nog bedrijven naar boven die een eigen affiliate programma hebben.

Aquarium affiliate programma

Ik heb zelf geen website in de aquaria maar ik heb dat hierboven als voorbeeld gebruikt en ik heb het even ingetypt bij Google. Je ziet hiernaast de resultaten en er zijn er nog veel meer. Maar zo kun je dus ook op zoek gaan naar affiliate programma’s en dus affiliate linken.

Is affiliate marketing betrouwbaar?

Ja, zonder te twijfelen.

 1. Je hebt alles zelf in de hand. Ik raad je aan te investeren in een goede website en goede webhosting. Daarnaast is het verstandig om de affiliate marketing revolutie te volgen maar verder heb je alles in eigen hand en het is ook aan jou of je daar inderdaad in wil investeren.
 2. Verder dien je wel over doorzettingsvermogen te beschikken. Het duurt even voordat Google je website echt goed oppakt. Je bent dus zeker het eerste jaar bijna voor niets aan het werk. Maar als je dat weet en je gaat gewoon lekker door met een mooi kanaal of meerdere kanalen te bouwen dan ga je op den duur steeds meer bezoekers krijgen en gaan bezoekers ook betalende klanten worden.
 3. Het is wel belangrijk om je niet afhankelijk op de te stellen van 1 bedrijf. Er zijn ook bedrijven die stoppen met affiliate programma’s. Als jij dan heel je website hebt opgebouwd rondom dat ene bedrijf dan ben je ook in 1 klap al je inkomsten kwijt. Het is dus wel belangrijk je om kanalen allemaal op minimaal twee aanbieders te bouwen
 4. Verder is het aan jou hoeveel je aan je kanalen wil bouwen. Het is raadzaam om geld te kunnen verdienen om per dag toch minimaal een uurtje in je bedrijf te werken. Maar ook om minimaal eens per week content online te zetten op je kanaal. In het begin is het eigenlijk raadzaam om minimaal drie keer in de week iets te plaatsen zodat er heel snel veel te zien of te lezen is op je kanaal zodat mensen langer blijven en meer pagina’s bezoeken op je website.
 5. Ook al stop je er weer mee (dat zou echter wel zonde zijn van het werk wat je erin hebt gestopt) er is niemand die zegt dat je door moet gaan en er is ook niemand die jou verteld wat je moet doen.

Heb ik een website nodig om te starten als publisher?

Nee je hebt niet persé een website nodig. Je hebt een kanaal nodig maar dat kan evengoed een Youtube kanaal of een instagram account zijn.

Het is dus niet persé nodig om een website te hebben.

Wat is een goede website voor een affiliate website?

Welke website je nodig hebt is eigenlijk afhankelijk van de kennis en vaardigheden die je al hebt. Je kunt er voor kiezen om een hele goedkope website te nemen. Maar om hoog te komen in Google (en dat wil je) is het dan wel belangrijk dat je verstand hebt van SEO.

Als je nog geen verstand hebt van SEO dan kun je ervoor kiezen om een cursus te doen in SEO.  Het voordeel van dat je verstand hebt van SEO is dat je naast je affiliate maketing business ook nog freelance werk kunt doen in het verbeteren van website’s voor andere mensen. Maar je kunt ook teksten gaan schrijven als freelancer voor andere mensen die helemaal SEO geoptimaliseerd zijn.

Heb je geen verstand van SEO en wil je dat ook niet gaan leren (bijvoorbeeld omdat daar je interesse totaal niet ligt) dan kun je nog steeds kiezen voor een goedkope website en je teksten laten schrijven of SEO laten optimaliseren door iemand die er wel verstand van heeft.

Maar je kunt ook kiezen voor een website waar de SEO “inzit” dat wil zeggen dat je je tekst op de website zet en dat de robot in je website dan aangeeft wat je moet veranderen om beter in Google gevonden te kunnen worden. Zo’n website is bijvoorbeeld de Phoenix website.

Affiliate marketing kun je er echt geld mee verdienen?

Ja. Affiliate marketing is iets wat steeds meer in opkomst is. Het is al jaren geleden begonnen en steeds meer kleinere bedrijven zien ook het nut in van affiliate marketing. Ze moeten toeleggen op de eerste bestelling. Maar doordat iemand een eerste bestelling via een publisher heeft geplaatst hebben zij een mailadres van deze klant.

Middels het mailadres kunnen ze de klant meerdere aanbiedingen doen en gerichte aanbiedingen. Jij als publisher bent dus het “reclamebureau” voor bedrijven. Het voordeel van jou als reclamebedrijf is dat ze ook direct iets verkopen. Ze betalen dus een stuk minder voor hun reclame omdat jij die reclame maakt. Ze belonen jou daarvoor door over hetgeen de klant koopt jou commissie te betalen.

Het mes snijdt dus aan twee kanten.

De bestseller top 60, altijd gratis verzenden

Hoe snel verdien je met affiliate marketing?

Ook dat is weer afhankelijk van in welke niche je zit. Als jij in een niche zit zoals bijvoorbeeld afvallen dan heb je een gigantisch grote concurrentie. Dan is het enorm belangrijk dat jij goede keywords gebruikt om hoger te komen in Google en dat je ook veel en goed content op je website hebt.

Zit jij in een kleine niche bijvoorbeeld tekenpotloden dan is de concurrentie veel kleiner en zul je sneller geld gaan verdienen omdat je op een specifiek product de kenners hebt die speciaal op zoek zijn naar dat ene merk bijvoorbeeld.

Ga er een beetje vanuit dat een nieuwe website ongeveer een jaar duurt voordat je echt gaat meespelen in Google. Dus ga er ook vanuit dat je het eerste jaar weinig of niets verdient. Na ongeveer een jaar mag je uitgaan dat je per maand per website  € 50 verdient en vanaf dat moment wordt het iedere maand ietsje meer.

Mijn ervaring met affiliate marketing

Net als heel veel andere mensen dacht ik dat het niet zo moeilijk kon zijn.

Aanmelden bij een affiliateprogramma is gratis.

Ik vind artikelen schrijven leuk. Dus bij mijn artikelen een paar advertenties en het geld zou mijn kant oprollen. Dacht ik Af en toe eens wat lezen over SEO. Wat gratis webinars volgen (waarin ze voornamelijk bezig waren hun eigen product te verkopen).

Maar alles wat er gebeurde, ik verkocht NIETS.

Ik heb de advertenties groter gemaakt, veel kleuren gebruikt. De advertenties goed op laten vallen. Er gebeurde NIETS!

Uiteindelijk heb ik het boek de marketing tornado gekocht. Toen kwam ik er achter dat het toch wel iets meer was dan alleen een artikeltje schrijven en een paar advertenties erbij. Ik ben dus vol aan de slag gegaan om mijn website te gaan aanpassen. Alles wat ik fout had gedaan bij te werken en zoveel mogelijk te verbeteren.

Maar waar bleven mijn bezoekers??

Ook ik wilde te snel geld verdienen. (wat uiteraard niet lukte) Ik ben lid geworden van de IMU om te kunnen sparren over mijn website en om te kunnen zien hoe anderen het aanpakken. Daarnaast krijgen we groepsessies en wordt in webinars heel veel uitgelegd over het hoe en waarom je bepaalde dingen doet.

Daarnaast had ik al een training gedaan bij Jacko Meijaard van de Internetsuccesgids en daar kreeg ik een fantastisch aanbod om lid te worden van de 10K club.

Ik zit dus nu tussen mensen met dezelfde passie, een verdienende website maken. Maar ook met dezelfde problemen. We kunnen samen sparren  en Jacko zit daarbij en die reageert uiteraard ook regelmatig op hoe we iets kunnen verbeteren.

Ik krijg zowel bij de IMU als bij de internetsuccesgids groepscoaching. In theorie komt alles op hetzelfde neer. In de praktijk zijn er echter nogal wat verschillen van opvatting en dat is leuk want zo kan ik zelf ook verschillende dingen vergelijken en kijken wat het beste bij mij past.

Ik krijg persoonlijke coaching. Mijn website wordt gereviewd door mensen van de IMU maar tevens ook door collega’s die tips en adviezen geven.

Zo wordt mijn website stapje voor stapje winstgevender. Zo leer ik stapje voor stapje de formule die voor mij werkt om geld te verdienen. Ik heb al zoveel geleerd en ik ben er nog lang niet. Maar wat ik nu geleerd heb had ik nooit allemaal zelf kunnen ontdekken en dat is wel het verschil tussen een website met advertenties en een website met verdienende advertenties,

De instap is bij beiden best behoorlijk prijzig maar ik ben inmiddels aardig op weg om dit terug te verdienen . Ik weet zeker dat over een paar jaar internet voor mij werkt en ik kan volstaan met een paar uurtjes per week werk tegen een vol salaris.

Inkomen uit affiliate marketing

Naarmate je affiliate website groeit zul je zien dat ook je inkomen van deze website groeit. Het duurt even voordat dat gaat beginnen maar als eenmaal de vaart erin zit dan wordt het alleen maar beter.

Belasting

Hou bij je inkomsten rekening met de belasting. Ook al ben je nog niet ingeschreven bij de kvk. Als je boven een bepaald bedrag gaat verdienen is dat verplicht en dien je dus én btw af te dragen (21%) dus zet dat op een aparte rekening. En je inkomstenbelasting (na aftrek van BTW) is ongeveer 1/3 van je inkomsten. Zet dat ook op een aparte rekening dan kun je dat direct afstorten op het moment dat je aangifte doet.

Overige inkomsten

Dan hou je nog 2/3 over als overige inkomsten. Die kun je verdelen zoals ik heb aangegeven bij het opbouwen van je vermogen.
Als je vaste lasten al zijn gedekt door andere inkomsten dan kun je de 50% opdelen in 25% op de investeringsrekening en je opent er nog een rekening bij voor kosten voor bijscholing.

Als de 30% die ik aangeef voor overige kosten ook al gedekt wordt door andere inkomsten dan kun je dat bedrag opdelen. 15% op je investeringsrekening en 15% op een "speelrekening". Van je zogenaamde speelrekening kun je gewoon leuke dingen gaan doen.

Hoe begin je met affiliate marketing?

 

 1. MET STIP BOVENAAN, koop een goed boek of neem een cursus om de kneepjes van het vak te leren.
 1. Kies iets waar je heel veel vanaf weet en ga daar artikelen over schrijven.

 

 1. Neem ergens een website en koop een domeinnaam. Of kies voor een uitgebreidere website met domeinnaam en hosting erbij en die bij jou onderwerp past

 

 1. Meld je aan bij een affiliate netwerk (let op dit kan niet met een gratis website)

 

 1. Zoek bedrijven die passen bij jouw onderwerp

 

 1. Zoek bij je artikelen die je hebt geschreven producten die erbij passen

 

 1. Optimaliseer je website voor SEO ( ik zou daar ook een  cursus voor volgen want dat is nog best behoorlijk wat als je gevonden wilt worden in Google)

 

 1. Blijf artikelen schrijven en op je website zetten om steeds meer mensen naar je website te krijgen.
 2. Je kunt ook een Youtube kanaal starten om je artikelen te ondersteunen en om het laten op zichzelf geld te laten verdienen

Vertel me alles over affiliate marketing

* indicates required